مو را از ماست بيرون كشيدن در انتخاب خواستگار هم فكر

سوال: تا كنون موقعيت هاي خوبي براي ازدواج داشته ام ولى هيج كدام از خواستگاران مذكور - مهندس مكانيك، كامپيوتر، حسابدارى و ... - از نظر فكرى مناسب من نبوده اند. من دوست ندارم مرا به خاطر چهره ام بخواهند يا به خاطر چيزهاى ديگر. اما از طرف ديگر مى ترسم! مى ترسم از اين كه كسى كه هم فكر من باشد، پيدا نشود!
در ابتدا بايد دانست، حساسيت زياد و بيش از اندازه، خرده گرفتن، وسواس به خرج دادن و مو را از ماست بيرون كشيدن و عدم انعطاف در برخى موارد غير مهم و ... نشانه سماجت بى جا و از دست دادن فرصت هاست.
دغدغه شما براى آينده زندگى و انتخاب همسر به جا و شايسته است؛ اما نبايد آنچنان حساسيت زياد و وسواس گونه داشته باشيد كه فرد متناسب با خود را رد كنيد و از طرف ديگر نبايد جواب مثبت به هر فردى بدهيد. بنابراين درباره ملاكها و معيارهاى همسر شايسته مطالعه كرده و با تحقيق كافى درباره فرد مورد نظر تصميم گيرى نماييد.
اگر خواستگارى داراى ايمان متناسب با خود، يعنى پاى بندى او به اندازه پاى بندى خودتان به ظواهر شرع است و يا نزديك به آن است و از نظر اخلاقى نيز از شايستگى كافى برخوردار بوده و از خانواده با اصالتى است و تناسب و همسانى كافى با ويژگى هاى خانوادگى، فردى و ... شما دارد، جواب مثبت دهيد و نگوييد همسر من بايد از درجه ايمان بسيار بالا، اخلاق عالى و از خانواده چنين و چنان و ... باشد؛ بلكه در «انتخاب» به خودتان، خانواده محترم خودتان و نحوه زندگى و معاشرت خودتان نگاه كنيد. همانطور كه خودتان از لحاظ دينى، اخلاقى، خانوادگى داراى نقاط ضعف و قوت هستيد (همانطور كه همه بندگان غير معصوم خدا چنين اند) خواستگارتان را نيز با همين زاويه ببينيد. پس مطلق نگرى در انتخاب همسر كار شايسته اى نيست، ضمن اين كه بى دقتى در آن نيز همين طور است.
لازم به ذكر است هر خواستگار، شخصي را انتخاب مى كند كه در مجموع و با در نظر گرفتن ويژگى هاى ظاهرى و باطنى، اخلاقى و خانوادگى قابل پسند باشد و تنها يك صفت و ويژگى را ملاك ازدواج و انتخاب خود قرار نمى دهد. ممكن است از يك ويژگى ظاهرى آغاز كند مثلًا در ابتدا به ظاهر دختر نگاه كند و پا پيش بگذارد ولى تصميم گيرى او فقط به همين ويژگى ختم نمى شود بلكه به بررسى ديگر امتيازات وى مى پردازد و در مجموع به يك تصميم مى رسد. دخترها هم همين طور هستند و در بسيارى موارد پاسخ منفى مى دهند آن هم به خاطر دلايل مختلف و يا سرجمع تصميم گيرى مى كنند. پس اگر خواستگارى يا خانواده او حرفى زد كه به خاطر قيافه اين دختر، اقدام مى كند و كار را آغاز مى كند، در واقع آغاز كار و فراهم كردن مقدمات تصميم گيرى آنان است و نبايد اين سخن را مبناى شناخت طرف مقابل قرار داد.
خلاصه نگران چنين سخنانى و ارزيابى هاى اوليه خواستگار نباشيد و شما هم به شكل متعادل و به دور از هر گونه افراط و تفريط و در نظر گرفتن موقعيت فردى، خانوادگى، ظاهرى و ... خودتان تصميم بگيريد و جواب مثبت يا رد بدهيد.
پي نوشت:
محمد رضا احمدي، خواستگارى، ص 33.