12نكته دربيان مطالعه
1. كيفيت مطالعه را بالا ببريد. به روخواني سطحي در حالت پراكندگي فكر قناعت نكنيد. با مفهوم ومعناي مطلب ارتباط برقرار سازيد تا آنچه را كه مورد نياز است به خوبي درك كنيد.
2. حجم مطالعه حواس شما را پرت نكند. مطالعه بيشتر و سريعتر تنها بهانههايي براي بيشتر دانستن است. پس ابتدا آنچه را ميخواهيد بدانيد و بفهميد برداشت كنيد و آن گاه با كلمات «سرعت» و «بيشتر» وسوسه شويد.
3.قبل از آن كه از موضوع اصلي كتاب منحرف شويد و به مطلب ديگري بپردازيد، قسمتهايي را كه دوست داريد به خاطر بسپاريد، مشخص كنيد.
4. حتماً براي مطالعه خود برنامهريزي داشته باشيد. اين كه قصد يادداشت برداري داريد يا خير، در مورد چه موضوعي بايد تمركز كنيد، چه سؤالاتي در ذهن داريد كه در اين كتاب جواب آنها را ميجوييد و... همه بايد از قبل برنامهريزي شده باشد.
5. بايد كتابي كه مطالعه ميكنيد مختص به خود شما باشد تا به راحتي در آن علامتگذاري و نكته نويسي كنيد. استفاده از مداد يا ماژيك رنگي به شما امكان ميدهد تا در مراجعه مجدد به كتاب بهره بيشتر ببريد. هر چند نبايد اين خطوط رنگي استفاده شما از ساير خطوط كتاب را كاهش دهد.
6. هنگام مطالعه همواره يك قلم در دست داشته باشيد؛ زيرا مطالعه آنگاه كارآيي مطلوب مييابد كه همراه با مطالعه سؤالات ذهن خود را با آموزههاي كتاب تطبيق دهيد و در حاشيه آن يادداشت كنيد.
7. ميان مطالعه و ساير كارهاي خود تعادلي به وجودآوريد كه هم از خواندن خسته و دلزده نشويد و هم تجربه و عمل را به بهرهوري مطالعه خود بيفزاييد.
8. مطالعه پراكنده باموضوعات متنافر و متناقض موجب كاهش بهرهوري شما ميشود. حتي الامكان در نوع كتابي كه براي مطالعه انتخابي ميكنيد مطالعات قبلي خود را در نظر آوريد تا نظم فكري شما به هم نخورد.
9. اگر بتوانيد از هر كتابي كه ميخوانيد نكات مهم و كليدي آن را خلاصهبرداري كنيد، بر كارآيي مطالعه شما ميافزايد. اين راهكار آنگاه ارزشمندتر ميشود كه خواننده به زبان و عبارات خودش مطالب را يادداشت كند.
10. به ياد داشته باشيد علاقه و انگيزه در مورد مطلبي كه براي مطالعه انتخاب كردهايد به بهرهوري شما از آنچه ميخوانيد بسيار ميافزايد.
11. گاه مقرر ساختن يك پاداشِ مشروط براي مطالعه حجم خاصي از كتاب به هيجان و لذت مطالعه ميافزايد و نوعي اثر تشويقي بر فرد ميگذارد. اين پاداشها ميتواند ديدن يك برنامه تلويزيوني، رفتن به مكاني خاص، انجام يك فعاليت مورد علاقه يا حتي خوردن يك خوراكي محبوب باشد؛ مشروط بر آن كه ميزان تعيين شده مطالعه شده باشد!
12. رنگ كاغذ، رنگ قلم، نحوه نشستن، فاصله چشم با كتاب، نور محيط و ساير شرايط مكاني نيز - همان گونه كه ميدانيد - در كارآيي مطالعه شما كاملاً مؤثر است.