مركز پاسخگويي به سوالات ديني انوارطاها

احكام شرعي

تفسير

تاريخ

كتابخانه

اعتقادات

مشاوره

ويژه ها

نماز

پاسخگويي آنلاين (ساعت پاسخگوي احكام شرعي 20 الي 21:30 شب10 صبح الي 11:30 ظهر)
0.0 (0)

ديدگاه قرآن در ارتباط با مسئله جبر و اختيار

/UploadedData/1/Contents/%D8%A7%D8%B1%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D8%B71.jpg

قرآن مجيد در اين مسئله صراحت دارد و به وضوح آزادى اراده انسان را اثبات مى كند و صدها آيه در قرآن در زمينه آزادى اراده انسان آمده است!
الف - تمام آياتى كه در آن امر و نهى و تكليف و برنامه آمده است، همه دليل بر اختيار و آزادى اراده انسان است چرا كه اگر انسان مجبور بود، امر و نهى، لغو و بيهوده بود.
ب - تمام آياتى كه سخن از ملامت بدكاران و مدح و توصيف نيكوكاران مى گويد دليل بر اختيار است، چرا كه در صورت جبر هم آن ملامت و هم آن مدح و ستايش معنى ندارد.
ج - تمام آياتى كه سخن از سؤال در روز قيامت، و محاكمه در آن دادگاه، و سپس پاداش و كيفر و بهشت و دوزخ مى گويد دليل بر اختيار است، چون در فرض جبر تمام اينها نامفهوم و سؤال و محاكمه و مجازات بدكاران ظلم محض است.
د - تمام آياتى كه سخن از اين مى گويد كه انسان در گرو اعمال خويش است مانندِ «كل نفس بما كسبت رهينه»(1); هر انسانى در گرو اعمال خود مى باشد» و «كل امرىء بما كسب رهين»;(2) «هر فردى در گرو اعمالى است كه انجام داده» و مانند اينها به روشنى اختيار انسان را ثابت مى كند.
هـ - آياتى مانند: «انا هديناه السبيل امّا شاكراً و امّا كفورا»;(3) «ما راه را به انسان نشان داديم خواه شكرگزارى كند يا كفران» نيز دليل روشنى بر اين مدعاست.(4)

پي نوشت:
1.سوره مدثر، آيه 37.
2. سوره طور، آيه 21.
3. سوره دهر، آيه 3.
4. 50 درس اصول عقائد براي جوانان آيت الله العظمي مكارم شيرازي ص131

 

اختيار امري بين اين دو تفويض جبر
كاربر گرامي سوالات خود را از بخش "ارسال سوال ديني " ارسال كنيد.
Parameter:2022!model&76 -LayoutId:76 LayoutNameالگوي داخلي+++++++اعتقادات