مركز پاسخگويي به سوالات ديني انوارطاها

احكام شرعي

تفسير

تاريخ

كتابخانه

اعتقادات

مشاوره

ويژه ها

نماز

پاسخگويي آنلاين (ساعت پاسخگوي احكام شرعي 20 الي 21:30 شب10 صبح الي 11:30 ظهر)
0.0 (0)

آيا براي هر انساني ضروري است كه خدا را بشناسد؟ چه لزومي دارد؟

در پاسخ بايد گفت كه عوامل زير ما را به مطالعه درباره مبدا هستي وا مي دارد:
1) ارضاي حس حقيقت جويي
از آنجا كه هر انسان خردمندي بنيان جهان را بر پايه قانون علت و معلول مي داند اين پرسش بنيادين - همواره در پيش روي اوست كه اگر پديد آمدن هر چيزي علتي دارد پديد آمدن مجموع اين جهان معلول چيست و چه كسي مجموعه هستي را آفريده و بدين گونه نظم و سامان بخشيده و به تدبير آن پرداخته است؟ پاسخ به اين پرسش مهم - كه هيچگاه او را رها نمي كند - در حقيقت پاسخ به حس حقيقت جويي انسان و ارضاي آن است. پس انسان با ورود به مباحث مبدا شناسي - به سيراب ساختن عطش حقيقت جويي روح خويش مي پردازد و آن را به كمال شايسته اش مي رساند.

2) لزوم شكر منعم
انسان در برابر كسي كه به او نعمتي عطا كند- احساس خضوع مي كند و مي خواهد به گونه اي او را شكر و سپاس گويد. از اين رو چون در مي يابد كه كسي همه نعمتهاي دنيوي را بدو داده علاقه مند مي شود كه او را بشناسد و در برابرش كرنش و سپاس خود را به او ابراز كند. پس بر خورداري از اين گرايش - كه به گونه فطري - در همه انسانها هست- همگان را به تلاش در راه شناخت منعم وا مي دارد. زيرا پس از مرحله شناخت است كه امكان قدرداني و تشكر ميسر مي شود. 
امام صادق (ع) در اين باره مي فرمايد : « ما اقبح بالرجل ياتي عليه سبعون سنة او ثمانون سنة يعيش في ملك الله و ياكل من نعمه ثم لا يعرف الله حق معرفته ثم قال : ان افضل الفرائض و اوجبها علي الانسان معرفة الرب والاقرار به بالعبودية ـــ چقدر زشت است كه از عمر انساني هفتاد يا هشتاد سال بگذرد ودر ملك الهي زندگي كند و از نعمتهايش بهره مند شود- اما خدا را آن گونه كه سزاوار شناخت اوست نشناسد. بي گمان - برترين و واجب ترين وظيفه انسان - شناخت پروردگار و اقرار به عبوديت اوست»(1) . البته بايد توجه داشت كه عوامل مزبور انسان را تا مرحله شناخت اجمالي به پيش مي برند و شناخت تفصيلي خداوند به عنصري ديگر نياز مند است و آن - محبت و عشق به اوست كه البته آن هم با توجه به همين دو عامل، و عمل به مقتضاي آنها در انسانها به وجود مي آيد.

3) دفع ضرر محتمل
نكته اي كه هم در نصوص ديني و هم در سخنان متفكراني چون پاسكال بر آن تاكيد شده اين است كه عقلا احتمال قوي وجود دارد كه اگر انسان خداي خود و سپس آنچه او براي هدايتش فرستاده را نشناسد و رعايت نكند خسارت فوق العاده بزرگ و جبران ناپذير ابدي گريبان گيرش شود ، عقل حكم مي كند كه بايد در برابر چنين احتمال خطر بزرگي قيام كرد تا به نتيجه مطلوب رسيد.

4) اهميت و ارزش شناخت خدا
خداشناسي اساس ديانت و دين باوري است. بدون وجود اين اصل- جايي براي طرح ديگر مسائل مذهبي نيست. زيرا توحيد به منزله تنه نيرومند درخت دين است و ديگر مباحث مذهبي به منزله شاخ و برگ هاي آن. حضرت علي (ع) در بياني شناخت خداوند را آغاز و ريشه دين دانسته مي فرمايد : « اول الدين معرفته ـــ سر آغاز دين شناخت خداست» (2). ارزشهاي اخلاقي در جامعه و رفتار افراد نيز در صورتي كه مبتني بر اصل توحيد باشد - ارزش معنوي و ضمانت اجرايي مي يابد. 
در ميان كساني كه معتقد به توحيد باشد ارزش معنوي و ضمانت اجرايي مي يابد. در ميان كساني كه معتقد به توحيد نيستند - اصول اخلاقي معنا و مفهومي درست ندارد و رعايت آداب و اصول اخلاقي بدون ضمانت است. 
از سوي ديگر- ميزان ارزش هر شناختي - به قدر ارزش موضوع آن است. شناخت موضوعات ناچيز از ارزشي اندك و شناخت موضوعات مهم - از ارزش بسيار برخوردار است و چون موضوع خداشناسي والاترين و شريف ترين موضوع است از اين رو با ارزشترين گونه شناخت است. چنانكه امام علي (ع) مي فرمايد : « معرفة الله سبحانه اعلي المعارف ـــ شناخت خداوند سبحان بالاترين شناخت هاست» (3). معصوم (ع) در حديثي ديگر- با فضيلت ترين انسانها را كسي مي داند كه نسبت بخدا از شناختي بيشتر برخوردار باشد: « بعضكم اكثر صلاة من بعض و بعضكم اكثر حجا من بعض و بعضكم اكثر صدقة من بعض و بعضكم اكثر صياما من بعض و افضلكم افضلكم معرفة ـــ برخي از شما نماز را و برخي حج و برخي صدقه و برخي روزه را از ديگران بيشتر به جا مي آوريد اما ارزشمندترين شما- كسي است كه از شناختي ارزشمندتر بر خوردار باشد (4).

پي نوشت ها:
(1) بحارالانوار علامه مجلسي ج4ص54
(2) نهج البلاغه ترجمه فيض الاسلام خطبه 1
(3) شرح غرر الحكم و دررالكلم محمد خوانساري ج6ص148
(4) بحار الانوار ج3ص14- مشخص نشدن نام امام معصوم (ع) از سوي راوي حديث بوده است.

برخي منابع: 
آموزش عقايد، درس دوم؛ آيه الله مصباح يزدي
عقايد استدلالي، ج 1، درس چهارم ؛ علي رباني گلپايگاني

اسلام اصول دين انتخاب باورهاي بنيادين بوديسم
تحقيق تشخيص خداوند دين دين واقعي
راه حل راهكار روش شناخت عقلي عقايد
مسيحيت يهود
كاربر گرامي سوالات خود را از بخش "ارسال سوال ديني " ارسال كنيد.
Parameter:7997!model&76 -LayoutId:76 LayoutNameالگوي داخلي+++++++اعتقادات