بر عهده گرفتن قيمومت و ولايت بر ايتام صغير تا زمان بلوغ و رشد
جهت عضويت در كانال "مقلدين مراجع تقليد" كليك كنيد
شوهرم که چند کودک صغير دارد فوت کرده است و به استناد رأی دادگاه جدّ پدری آنان ولیّ و قيّم همگی آنان شده است، آيا در صورتی که يکی از فرزندان به سنّ بلوغ برسد، قيّم برادران ديگرش می شود؟ و اگر اين گونه نباشد، آيا من حق دارم سرپرست فرزندانم باشم؟ و از طرفی جدّ آنان به استناد رأی دادگاه قصد دارد سُدس اموال ميّت را بگيرد، اين مسأله چه حکمی دارد؟
جواب:
قيمومت و ولايت بر ايتام صغير تا زمان بلوغ و رشد آنان با جدّ پدری ايشان است بدون اين که نياز به نصب از طرف دادگاه باشد، ولی تصرّفات او در اموال آنان بايد طبق مصلحت و منفعت ايشان باشد و اگر اقدام به عملی بر خلاف مصلحت کودکان صغير کرد، حق دارند در آن مورد برای پيگيری و بررسی به دادگاه مراجعه کنند و هر يک از آنان که به سن بلوغ برسد و رشيد شود از ولايت و قيمومت جدّ پدری خارج می شود و اختيار امور خود را به دست می گيرد ولی نه او و نه مادرش ولايت و قيمومت بر فرزندان صغير ديگر پيدا نمی کنند و چون جدّ آنان از اموال پدرشان به مقدار سُدس ارث می برد، بنا بر اين اشکال ندارد که سُدس اموال ميّت را برای خود دريافت کند.
پی نوشت:
آیت الله خامنه ای، اجوبة الاستفتائات، احکام خرید و فروش، اوليای تصرّف، س1493
كاربر گرامي، با توجه به احتمال تغيير در نظرات و فتاواي مراجع عظام، جهت اطلاع از آخرين فتوا با دفتر مرجع تقليد خود تماس بگيريد. با تشكر