آيا پل صراط و ساير چيزهايي كه در قيامت وجود دارد، در عالم برزخ نيز هست؟

بين عالم برزخ و قيامت، علي رغم برخي شباهت ها، تفاوت هاي مهمي وجود دارد كه مانع مي شود بگوييم همه اموري كه در قيامت رخ مي دهد، لزوما در عالم برزخ هم چنين است. مثلا عالم قيامت، موقف حسابرسي اصلي است، در حالي كه از مضمون برخي آيات و روايات استفاده مي شود كه در برزخ، فقط مؤمنان و كافران واقعي، مؤاخذه و حسابرسي مي شوند، نه متوسطان و مستضعفان؛ يعني در اين جا همه حسابرسي نهايي نمي شوند.
با توجه به اين كه صراط مستلزم يك حسابرسي دقيقي است؛ زيرا مثلا تعبير شده كه صراط از مو باريكتر و از شمشير تيزتر است و طبق توضيح بالا در عالم برزخ، از متوسطان محاسبه نمي شود، شايد بتوان گفت: صراط نيز از مواردي است كه در قيامت هست ولي در عالم برزخ نيست.
لازم به ذكر است كه در احاديث معصومان (ع)، بارها بيان شده است كه: «صراط دوتاست: صراطي در دنيا و صراطي هم در آخرت.» ولي در كتاب هاي روايي معروف، حديثي درباره اين كه آيا صراطي هم در عالم برزخ هست؟ يافت نشد و شايد همين دليلي باشد بر اين كه چنين امري وجود ندارد و درباره اش بحثي نشده است. البته لازم به ذكر است كه عدم حسابرسي در برزخ براي برخي افراد، به معني اين نيست كه آنها اصلا حيات برزخي نخواهند داشت.
منبع:
زندگي پس از مرگ، جلد چهارم، حسين سوزنچي ص42